Ανακαλύφθηκε σέλας σε κομήτη για πρώτη φορά

Ανακαλύφθηκε σέλας σε κομήτη για πρώτη φορά

Το Σέλας (Aurora), η χορευτική λάμψη των ιονισμένων σωματιδίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης – δεν είναι μοναδικό φαινόμενο του πλανήτη μας, καθώς έχει εντοπιστεί και στην ατμόσφαιρα όλων των πλανητών, εκτός από τον Ερμή. Μέχρι σήμερα όμως, δεν είχε εντοπιστεί Σέλας σε κομήτη.

Μια νέα ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξαν τα όργανα στο διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένα υπεριώδες σέλας γύρω από τον κομήτη 67P Τσουριούμοφ-Γκερσιμένκο» (Churyumov-Gerasimenko, 67P / C-G). Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο γύρω από ένα κομήτη, παρόλο που αυτός δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο.

Στη Γη, το σέλας στους δύο πόλους δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο έρχονται σε επαφή με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Καθώς τα ηλιακά σωματίδια προσκρούουν στα άτομα και στα μόρια της γήινης ατμόσφαιρας, δημιουργούν λαμπερές «κουρτίνες» χρωματιστού φωτός (πράσινου-λευκού-κόκκινου) στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Παρόμοια φαινόμενα έχουν εντοπισθεί επίσης σε αρκετούς πλανήτες (‘Αρη, Κρόνο, Δία, Ποσειδώνα, Ουρανό) και μερικούς δορυφόρους του ηλιακού συστήματος μας, ακόμη και γύρω από ένα άλλο μακρινό άστρο.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy«, διαπίστωσαν ότι τα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου αλληλεπιδρούν με τα αέρια που περιβάλλουν τον παγωμένο πυρήνα του κομήτη 67Ρ και δημιουργούν το σέλας. Η «κώμη» του κομήτη ενεργοποιείται από τα ηλιακά σωματίδια και λάμπει με υπεριώδες φως.

ΠΗΓΗΑΜΠΕ

www.ert.gr

Scroll to top