Αυξάνονται οι «πτήσεις χωρίς προορισμό»

Αυξάνονται οι «πτήσεις χωρίς προορισμό»

Πριν την πανδημία, πολλοί άνθρωποι έβλεπαν την πτήση απλά ως έναν τρόπο μετάβασης από τον έναν προορισμό στον άλλον, όσο το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, εν μέσω παγκόσμιων περιορισμών, οι ταξιδιώτες ονειρεύονται όχι μόνο τους απομακρυσμένους προορισμούς, αλλά και την ίδια την πτήση – από τη συγκίνηση της απογείωσης έως την απαράμιλλη θέα της Γης από το παράθυρο της καμπίνας.

Έτσι, η καινούρια τάση είναι οι πτήσεις χωρίς προορισμό, αεροπορικά ταξίδια δηλαδή, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά για την εμπειρία του ταξιδιού.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας τάσης, η αεροπορική εταιρεία Qantas, αποφάσισε να ενσωματώσει στο πτητικό πρόγραμμα της μια επτάωρη πτήση πάνω από τα αξιοθέατα της Αυστραλίας. Τα εισιτήρια της πτήσης αυτής, εξαντλήθηκαν μέσα σε 10 λεπτά, καταγράφοντας τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία της εταιρειας!

«Οι άνθρωποι αναπολούν τα ταξίδια και την εμπειρία της πτήσης. Εάν υπάρχει ζήτηση, σίγουρα θα κοιτάξουμε να κάνουμε κι άλλες τέτοιες πτήσεις, καθώς όλοι περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alan Joyce.

Η επτάωρη πτήση θα περάσει πάνω από το Κουίνσλαντ και τη Χρυσή Ακτή, τη Νέα Νότια Ουαλία και τις απομακρυσμένες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας. Η πτήση θα συνοδεύεται και από ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα με οικοδεσπότη κάποιον διάσημο, η ταυτότητα του οποίου θα είναι έκπληξη.

Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί με το αεροσκάφος 787 Dreamliner της Boeing που προορίζεται συνήθως για διηπειρωτικά ταξίδια. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολύ λίγες πτήσεις που εκτελούν δρομολόγια προς και από την Αυστραλία λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και ο διεθνής στόλος της Qantas βρίσκεται ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Το Dreamliner φημίζεται για τα μεγάλα παράθυρά του, καθιστώντας το ιδανικό για περιηγήσεις στα 9.000 μέτρα.

Η πτήση QF787, αναμένεται να αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο του Σίδνεϊ για τις πτήσεις εσωτερικού στις 10 Οκτωβρίου και να επιστρέψει στην αυστραλιανή μητρόπολη επτά ώρες αργότερα. Η εταιρεία έβγαλε 134 εισιτήρια προς πώληση για όλες τις θέσεις τα οποία κόστιζαν από 668 έως 2.322 ευρώ.

Νέα τάση στην Ασία

Στην Ασία, όπου τα περισσότερα σύνορα παραμένουν κλειστά, περιορίζοντας τον τουρισμό αναψυχής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές πτήσεις χωρίς προορισμό.

Τον περασμένο Αύγουστο η αεροπορική εταιρεία EVA Air με έδρα την Ταϊβάν, πραγματοποίησε μια πτήση χωρίς προορισμό, με θέμα το Hello Kitty. Τον ίδιο μήνα, η All Nipon Airways  πραγματοποίησε μια σύντομη πτήση χωρίς προορισμό στην Ιαπωνία με θέμα την Χαβάη, την οποία επέβαιναν 300 ταξιδιώτες.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε παρόμοια πτήση που αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ταϊπέι, προσφέροντας σε 120 επιβάτες, την ευκαιρία να δουν το νησί Jeju της Νότιας Κορέας, από τον ουρανό.

Εκπρόσωπος της Singapore Airlines δήλωσε στο CNN Travel ότι η αεροπορική εταιρεία «εξετάζει αρκετές πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να εμπλέκουμε τόσο τους πελάτες μας όσο και τα μέλη του κοινού. Επί του παρόντος, κανένα από αυτά τα σχέδια δεν έχει δρομολογηθεί».

Από περιβαλλοντική άποψη, η πρόταση μιας τέτοιου είδους πτήσης χωρίς προορισμό είναι προβληματική.

Ωστόσο, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την περιττή χρήση καυσίμου, οι ανησυχίες του Covid-19 μπορεί να μετριαστούν από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες σύλληψης του Covid σε αεροπλάνο είναι μικρότερες από ό, τι νόμιζαν οι ειδικοί, λόγω των συστημάτων εξαερισμού αέρα. Παρολα αυτά, όλες οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν τις πτήσεις χωρίς προορισμό, σύμφωνα με τους κανονισμούς για την Covid-19.

ΠΗΓΗ: CNN

 

www.ert.gr

Scroll to top