Επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας οι προσωπικές επιθέσεις Κλίντον-Τραμπ

Επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας οι προσωπικές επιθέσεις Κλίντον-Τραμπ

Με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, το κέντρο βάρους της πολιτικής προσπάθειας τους φέρεται να μετατοπίζεται στις εκατέρωθεν επιθέσεις για τα προσωπικά στοιχεία του χαρακτήρα του κάθε υποψηφίου.

Αυτή η προεκλογική διαδικασία απομακρύνει το ενδιαφέρον από τα πραγματικά προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, ενισχύοντας το κλίμα πόλωσης καθώς διεξάγονται η διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας αλλά και η επιστολική ψήφο.

Παράλληλα, η αλλαγή προσανατολισμού του προεκλογικού αγώνα δίνει στο προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον τη δυνατότητα που ψάχνει προκειμένου ν’ αντιστρέψει την τακτική άμυνας που έχει υιοθετήσει κατά του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Φλόριντα, προέβλεψε ότι θα νικήσει, λέγοντας στους ψηφοφόρους του ότι “Μοιάζει σαν να συμβαίνει ήδη. Το αισθάνεστε έτσι δεν είναι; Θα είμαστε ευγενικοί και ψύχραιμοι. Ευγενικοί και ψύχραιμοι. Μείνε συγκεντρωμένος Ντόναλντ. Όχι παρεκτροπές, Ντόναλντ. Μείνε ευγενικός και ψύχραιμος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, παροτρύνοντας τον εαυτό του να παραμείνει “προεδρικός” χωρίς να προσβάλει ή να επιτίθεται σε ανθρώπους και προκειμένου να δρομολογήσει θετική δυναμική στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Η ψύχραιμη στάση που κρατάει ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεκλογικές εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών προβληματίζει το εκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, καθώς του στερεί το πολιτικό επιχείρημα που ψάχνει προκειμένου να ξεφύγει από τη θέση άμυνας, έναντι του ζητήματος με το χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Κλίντον δε διαθέτει τα προσόντα για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων, ενώ υποστήριξε ότι η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών είναι “πλήρως αποκομμένη” από την αμερικανική κοινωνία.

Από το στρατόπεδο Κλίντον, η προεδρική δημοκρατική υποψήφια, σε ομιλία της στο Λας Βέγκας καταλόγισε στον Τραμπ μία προσπάθεια διχασμού της αμερικανικής κοινής γνώμης, επικαλούμενη τις εξαγγελίες του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τους μουσουλμάνους, αλλά και τους Αμερικανούς μεξικανικής καταγωγής. Σύμφωνα με την Κλίντον, ο Τραμπ είναι “εκτός λογικής” χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες του για ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής “πραγματικά επικίνδυνες” και τονίζοντας ότι ο ίδιος “δεν έχει ιδέα” από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η αβεβαιότητα των αποτελεσμάτων προβληματίζει χρηματαγορές και επενδυτές

Η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, προβληματίζει τις χρηματαγορές, αλλά και τους επενδυτές, που αρχίζουν πλέον να συμπεριλαμβάνουν στους σχεδιασμούς τους, και το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ταυτιστεί με τη σταθερότητα στις διεθνείς οικονομικές και επενδυτικές αγορές, σε αντίθεση με το κλίμα ανησυχίας που καλλιεργείται μεταξύ των επενδυτικών κύκλων, γύρω από το ενδεχόμενο μιας προεδρικής εκλογής του Τραμπ. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των μετοχών, αλλά και η ισοτιμία του δολαρίου μειώθηκε χθες Τετάρτη, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές του χρυσού, αλλά και η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου.

Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει το διαχωρισμό του επενδυτικού σκέλους από το εμπορικό σκέλος στις δραστηριότητες των τραπεζών στην περίπτωση προεδρικής εκλογής του, εντείνοντας την ανησυχία μεταξύ των τραπεζιτών στις ΗΠΑ. Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να έχει απορρίψει σχετικές προτάσεις αντιπροτείνοντας αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top