Επαφές του πρωθυπουργού με επενδυτές στο Σικάγο (video)

Επαφές του πρωθυπουργού με επενδυτές στο Σικάγο (video)

«Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, «Greek News». Ο Έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται ήδη στο Σικάγο, πρώτο σταθμό της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η χώρα «ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις, και βαδίζει με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μια σκληρή περίοδο, που της κόστισε σε πολλούς τομείς, πέραν αυτού της οικονομίας».

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μακρά πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων και γνωρίζει πότε μια επιχείρηση είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι εύκολα μπορεί να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας», τόνισε στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα:

«Ο τερματισμός της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο, μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, δεν είναι μόνο προς όφελος της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης όσο και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε στην «Greek News», ο Αλέξης Τσίπρας.

Πυκνή η ατζέντα των επαφών:

Στις 18.30 (ώρα Ελλάδος) συνάντηση με επιχειρηματίες
Στις 23.00 Ξενάγηση από τον πρύτανη του Illinois University
Στις 03.00 Δείπνο εργασίες με επιχειρηματίες και επενδυτές

Συναντήσεις με ομογενείς, ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς βουλευτές, με τον Δήμαρχο του Σικάγο και τον κυβερνήτη του Ιλινόις, ομιλία στο Chicago Council of Global Affairs αλλά και επίσκεψη στα στούντιο Cinespace, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ενώ στις 23.40 της Δευτέρας αναμένεται να μεταβεί από το Σικάγο στην Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα ορίστηκε η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θα κορυφωθούν με την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη, στον Λευκό Οίκο.

Την Τετάρτη, τελευταία μέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Το απόγευμα, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονοικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Είναι πολύ δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, καθώς αυτό είναι που προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές», σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν, επανέλαβε πως δεν ζητείται από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το `18, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%, και τόνισε εκ νέου την ανάγκη να εξειδικεύσουν το ταχύτερο δυνατό οι Ευρωπαίοι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας και του ρόλου της Ελλάδας»

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατόπιν πρόσκλησης του, αλλά και δεδομένων και των υπόλοιπων επαφών που θα έχει και του ενδιαφέροντος που αυτές σηματοδοτούν για τη χώρα μας και τις προοπτικές της, επιβεβαιώνει εμφατικά, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, στις 10 Οκτωβρίου στο AUSA Convention Center Washington DC, ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή».

Σχετική είδηση: Η ατζέντα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ (video)

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top