Ξεκινά το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ξεκινά το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ξεκινάει από σήμερα (Παρασκευή 14/7) το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που διοργανώνεται για 23η χρονιά και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου. Ο θεσμός φιλοξενεί έργα σύγχρονου χορού της διεθνούς και της ελληνικής σκηνής.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη (με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της), που στήριξε το φεστιβάλ από την αρχή της δημιουργίας του.

το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λoρραίνης, θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο (14-15/7) στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού δημιουργίες τριών χορογράφων που άφησαν το στίγμα τους στον σύγχρονο χορό: το «Opal Loop/Cloud Installation #72503» της εμβληματικής μορφής του μεταμοντέρνου χορού, Τρίσα Μπράουν, το «Sounddance» του Μερς Κάννιγχαμ, πολυβραβευμένου πειραματιστή, από τους πρώτους που χρησιμοποίησε τις νέες τεχνολογίες στη χορογραφική τέχνη, και το «Rose-variation» της Ματίλντ Μοννιέ, σημαντικής προσωπικότητας της γαλλικής και διεθνούς σκηνής.

Ανάμεσα σε συνολικά είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις. Στο πρόγραμμά του θα παρουσιάσει οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού. Όλα τα έργα των ξένων χορογράφων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη, η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και τα οποία αναδεικνύονται σε όλο το πρόγραμμα: στην ανάγκη για αλλαγές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και στην παράδοση.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ οδηγούν το κοινό, από το Προαύλιο του Μεγάρου Χορού έως και το Αμφιθέατρο του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Εφέτος, οι παραστάσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται και στην παραλία, στην κεντρική πλατεία, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού (και στο στούντιό του). Μέρος του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος του θεσμού θα φιλοξενηθεί στο Ζουμπούλειο Μέγαρο -όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ- στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στο Αμφιθέατρο του Κάστρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Σχετική είδηση: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Scroll to top